Twitter'da Yeni Dönem Yeni İsim: X

01 Aralık 2023

Twitter'da Yeni Dönem Yeni İsim: X

Twitter, dünya üzerinde en çok kullanıcıya sahip sosyal medya platformlarından biri. 300 milyondan fazla aktif kullanıcıya sahip olan platform, hem küresel gündemi belirleyen dev bir platform olması hem de kendisinin gündeme bomba gibi düşen değişimlere sahne olması Twitter’ı diğer sosyal medya platformları arasında bambaşka bir yere taşıyordu. Twitter son olarak gündemi büyük bir isim ve logo değişikliği ile salladı. Yıllardır Twitter olarak bildiğimiz platform artık Twitter değil! Elon Musk’ın aldığı oldukça radikal bir kararla Twitter artık “X”. Peki Twitter isim değişikliğinasıl gerçekleşti ve bu karar platformu nasıl etkiledi. İşte Twitter’ın X’e dönüşümü ile ilgili merak edilen tüm detaylar.

 

Tarihteki En Büyük Satın Alma Olayı!

 

Hiç şüphe yok ki Twitter dünyada en çok kullanılan sosyal medya platformu olmasının yanı sıra aynı zamanda büyük bir marka değeri de taşıyor. Öyle ki Twitter başta İngilizce olmak üzere dünya üzerindeki birçok dile marka adını bir fiil olarak yerleştirdi. Twitter üzerinden paylaşım yapmak yani “Tweetlemek” tüm dillere yerleşti. Bu herhangi bir marka için oldukça önemli bir gelişme. Öyle ki bir sosyal medya araştırmaları şirketi olan Forrester Research Başkan Yardımcısı Mike Proulx bu konuyu; “Markaların bir dile yerleşmesi ve hatta fiil haline gelmesi bu markanın “kutsal kâseye dönüşmesi anlamına geliyor.” şeklinde değerlendirerek Twitter’ın ne kadar büyük bir marka olduğunu özetlemiş oldu. Kısacası Twitter sahip olduğu bu konum ile bir girişimcinin sahip olabileceği en güçlü markalar arasında yer alıyordu ve bunun farkında olan Elon Musk tam 44 milyar dolara Twitter’ı satın aldı. Bu satın alım tarihteki en büyük ticari satın alım olarak kayıtlara geçti. Elbette ki bir markaya bu denli büyük bir yatırım yapan Elon Musk’ın marka ile ilgili büyük beklentileri ve hayalleri vardı. Musk’ın en büyük hedefi Twitter’ı büyük bir para makinesine dönüştürmekti ve her şey tam olarak bu hedefle başladı.

 

Büyük Değişimlerin Getirdiği Sancılı Süreçler

 

Elon Musk’ın oldukça ilginç bir karaktere sahip olduğu artık herkes tarafından biliniyor. Twitter’ı satın alması da yaptığı en ilginç ve deyim yerindeyse “çılgınca” hamlelerden biriydi. Elon Musk Twitter’ı satın aldıktan sonra, Twitter üzerinden kurguladığı hedeflerini gerçekleştirmek için adımlar atmaya başladı. Musk’ın en büyük hedefi Twitter’ı bir para makinesine dönüştürmekti ve bu hedef doğrultusunda farklı iş modellerini Twitter üzerinde uygulamaya başladı. İlk olarak Twitter’a “Abonelik Sistemi”ni getiren Elon Musk ayrıcalıklı üyelerinden elde edeceği gelir ile Twitter’ın temel giderlerini karşılamayı amaçladı ancak maalesef işler hiç de umduğu gibi gitmedi. Twitter kullanıcıları bunu oldukça talepkar buldu ve bu nedenle başka platformlara yöneldi. Elon Musk bunun sonucunda hem istediği üyeyi kazanamadı hem de Twitter’ın marka değeri oldukça düştü. Yani bu hamle markaya büyük zarar verdi. Tam da bu aşamada Elon Musk’ın rakibi Mark Zuckerberg'in Threads hamlesi dengeleri alt üst etti. Threads, Twitter’dan uzaklaşan ve yeni bir sosyal medya platformu arayan kişileri hızla kendisine çekmeye başladı. Tüm bu gelişmeler Elon Musk’ı bambaşka bir yola yöneltti. Bu yol Musk’ın 1999 yılından beri hayalini kurduğu ve tüm sosyal medya kullanıcılarını tek bir çatı altında toplayacak bir “süper uygulama” yaratmaktı. İşte “X” tam da bu noktada hayata geçti.

 

Twitter Öldü Yaşasın: X!

 

Twitter’ın zorlu bir süreçten geçmesi Elon Musk’ın uzun yıllardır hayalini kurduğu projesi için düğmeye basmasına neden oldu ve Musk Twitter’ın hem adını hem de logosunu alfabedeki en sevdiği harf olan “X” olarak değiştirdi. Elon Musk X’i oluştururken Çin’in Facebook’a rakip olarak gördüğü WeChat uygulamasını örnek aldı. WeChat’in Elon Musk’a ilham veren en önemli özelliği tüm finansal işlemleri tek bir uygulama üzerinden gerçekleştirebiliyor olmasaydı. Alışverişten para transferlerine ve günlük harcamalara kadar birçok finansal işlem WeChat’te yer alan ve “tepki etiketi” olarak isimlendirilen bir QR kod sistemi ile gerçekleştiriliyor ve WeChat bu işlemler için kullanıcılardan işlem ücreti alıyor. Elon Musk’ın X için düşündüğü sistem tam da bu. Üstelik Elon Musk X’te geçerli olan para biriminin kripto paralar olmasını hedefliyor. Tüm bunlarla birlikte Musk X’in tüm kullanıcıları bir araya toplayan ve sosyalleşme ihtiyaçlarından günlük işlerine kadar tüm ihtiyaçlarını karşılayabileceği bir platform olmasını amaçlıyor.

 

Elon Musk’ın bu hamlesi birçok kişi tarafından büyük bir kumar olarak nitelendirildi. 15 yıllık bir markanın her şeyi ile değiştirilmesi, tüm marka değerinin silinip her şeye sıfırdan başlanması “kutsal kâsenin kırılması” olarak değerlendirilse de artık Twitter ve hepimizin bildiği kuş sembolü artık yok. Öyle ki Elon Musk’ın uzun süredir boşta tuttuğu x.com adresi direkt olarak twitter.com’a yönlendirildi. Platformun @Twitter olan resmi kullanıcı adı da @X olarak değiştirildi. İlerleyen süreçte bu değişimin neler getirdiğini ve özellikle de “tweetlemek” fiilinin yerini neyin alacağını hep birlikte göreceğiz. Ancak şimdilik Twitter X oldu ve hepimiz buna alışmak zorundayız gibi gözüküyor.

 

Twitter büyük bir değişimle X olmuş olsa da bazı şeyler hiç değişmiyor. FreeZone’un tüm avantajları ve saçma güzel dünyası hep bildiğin gibi. Şimdi FreeZone’a gelen tüm kullanıcılara sosyal medya ve oyun uygulamalarında doya doya kullanabilecekleri ek internet FreeZone’dan hediye.   en popüler sosyal medya uygulamalarını tarifene ek hediye GB’lerinle doyasıya kullan, dilediğin kadar tweet at ve mesajlaş  Eğer sen de FreeZone güzelliklerindenyararlanmak ve bol GB’ların tadını çıkarmak istersen hemen  ziyaret edebilir ya da en yakın Vodafone mağazasına gelebilir ve FreeZone’lu olabilirsin.

 

İnternetini kafana takmadan Twitter'da takılabileceğin sana özel FreeZone tarifelerini hemen incele!

Teklifleri gör!